Superlure (Methyl Eugenol) - 30ML
Brand Others
Availability Pre-Order
Description
Highlight
  • 30ML packing
  • Methyl Eugenol
  • Pemikat Lalat Buah

Oriental Fruit Fly/Lalat Buah

Mengenai Methyl Eugenol
1. Apakah kepentingan ekonomi Oriental Fruit Fly?
 Oriental Fruit Fly adalah salah satu daripada tanaman buah-buahan yang paling serius di rantau tropika dan subtropika. Ia telah direkodkan untuk menghasilkan lebih daripada 150 jenis buah-buahan dan sayur-sayuran termasuk sitrus, jambu, epal lilin, carambola, mangga, betik, alpukat, pisang, loquat, epal, buah semangat, pir, patola, labu, lada manis, timun dan tembikai.

2. Bagaimanakah seseorang dapat mengendalikan Fly Fruit Oriental?
 Methyl Eugenol (ME) adalah lure yang paling berkesan untuk lelaki Oriental Fruit Fly. Komponen berbau dalam ME dapat menarik Lalat Buah Oriental lelaki dari jarak jauh (kira-kira 20 meter radius, bergantung kepada halaju angin). Ia mengurangkan populasi lelaki lalat buah Oriental ke tahap yang rendah sehingga perkahwinan tidak berlaku. Kaedah penghapusan lelaki ini dianggap kaedah yang paling ekonomi dan berkesan untuk kawalan lalat buah Oriental.

3. Berapa banyak ME yang harus digunakan?
 Berdasarkan keadaan lapangan, 1-2 ml umpan akan bertahan lebih kurang
1 bulan dalam bidang. Bersihkan perangkap dan memohon ME setiap minggu.

4. Adakah ME menarik semua lalat buah?
Tidak. ME hanya menangkap lalat buah Oriental. Adalah penting untuk membezakan spesies lalat mana yang cuba ditangkap sebelum memilih umpan lelaki. ME telah terbukti berkesan dalam menarik BACTROCERA Philippinensis, B. Cacuminata, B. Endiandrae, B. Mayi.

5. Adakah ME menarik lalat buah betina ke ladang saya?
ME telah menunjukkan untuk menarik minat buah jantan Oriental lelaki sahaja. Kajian menunjukkan bahawa tarikan ME tidak menyumbang kepada peningkatan bilangan wanita yang merosakkan.

6. Adakah ME jenis racun makhluk perosak?
ME bukan racun perosak. Lalat buah yang terperangkap mati kelaparan. Perangkap yang direka khas tidak membenarkan melarikan diri dari lalat buah yang terperangkap.


Cara untuk menggunakan FLYMONE:

1)Buat 4 hingga 6 lubang ke dalam botol plastik 1 liter lama.
2)Guna wire untuk mencucuk ke penutup botol dan ikat kapas pada tengah botol dengan wire.
3)Menitis FLYMONE ke atas kapas dan tutup penutupnya.